Ivanu je korona spriječila da
otvori pekaru, pa je kruh počela
dostavljati na kućni prag

Ideja o pokretanju svoje proizvodnje kruha Ivani Keri došla je iz, kako kaže, čisto zdravstvenih razloga. Naime, dugo je vukla probleme sa želucem i nikako nije uspijevala pronaći kruh koji bi joj odgovarao. “Počela sam istraživati na internetu, tražila sam recepte. Tako sam otkrila recept za zdravi kruh od prirodnog kvasca i polako sam počela u kućnim uvjetima kreirati svoj starter. Nije ga baš bilo lako stvoriti, ali sam tako polako pokušavala ispeći svoj kruh i dijelila rezultate članovima obitelji i prijateljima”, govori Ivana.

U tim je pokušajima i pogreškama došla do proizvoda kojim je bila zadovoljna, zdravog i kvalitetnog kruha. Tako se rodila i želja da svoj dotadašnji hobi pretvori u proizvodnju, ali u tom ju je trenutku zaustavila globalna pandemija. “Početkom trećeg mjeseca sve je bilo spremno za pokretanje pekare, ali onda se dogodila korona i tu je naprosto sve stalo”, kaže Ivana.

Odlučila je da je lockdown neće zaustaviti

No umjesto da stane i pričeka povoljnije vrijeme za pokretanje svoje pekare, Ivana je ipak odlučila svoj kruh predstaviti svijetu, na ponešto prilagođen način. “Svejedno smo odlučili pokrenuti jedan vid pekare na način da dostavljamo kruh kupcima na kućni prag”, prepričava. Situacija je svakako bila izazovna, naglašava Ivana, i bez podrške obitelji ne vjeruje da bi uspjela. Kako je vrijeme prolazilo uspijevala je sve više proizvoditi, sve više dostavljati, i posao joj je, iako u neobičnim okolnostima, polako dobivao formu.

“Jako je važna stvar što nas je banka prepoznala kao dobru poslovnu priču, dali su nam svoju podršku i to nam je bilo jako važno za sam početak rada ove pekare”, govori. Danas, nakon što je lockdown poslovanje ostavila iza sebe, Ivana proizvodi četiri različite vrste kruha, ali kaže da redovito sluša želje svojih kupaca i da joj je u planu skoro proširenje proizvodnje.

Ivana Keri: U vrijeme prije korone, tražili smo partnera koji će prepoznati naš projekt i našli ga u Erste banci. Kada je pandemija pokucala na vrata i kada je sve stalo, Erste banka i dalje je stajala uz nas i bila nam je ogroman oslonac kroz sve.

Išla je dan po dan

Svaki početak je težak i nama je u prvim danima poslovanje bilo čisto preživljavanje. Nismo se usudili raditi neke velike planove, ali polako, dan po dan, ovu smo tešku krizu nekako prebrodili. U vrijeme prije korone, tražili smo partnera koji će prepoznati naš projekt i našli ga u Erste banci. Kada je pandemija pokucala na vrata i kada je sve stalo, Erste banka i dalje je stajala uz nas i bila nam je ogroman oslonac kroz sve”, kaže Ivana.


Pandemija je donijela šok, ali Ivana je imala dobru ideju i znala je da nikako ne smije posustati. “Vjerovali smo u našu ideju i znali smo da ćemo uspjeti bez obzira na sve”, zaključuje.

Moglo bi te zanimati i...