Rezanci made in Koprivnica

Matija Pjatakov dečko je iz Koprivnice, mladi čovjek koji je svoj rodni grad odlučio obogatiti novim okusima - točnije, ručno rađenim rezancima, ali na azijski način. U woku pripremljeni rezanci a la Asia pripremaju se u food trucku koji je stacioniran u Koprivnici, ali ga možete posjetiti na gastro festivalima i po drugim hrvatskim gradovima.

S bakama je kao mali radio rezance, a u azijske okuse zaljubio se tijekom rada u Južnoj Koreji i Kini. Razvio je ideju, usavršio recepturu, oduševio publiku i sada Koprivničani uživaju u domaćim rezancima. A evo što nam je Matija ispričao o svom putu...

Kako ste došli na ideju da otvorite svoj restoran s ručno rađenim rezancima i wok jelima? Zašto azijska jela?

Ideja je došla prilično spontano. Nakon povratka u moju rodnu Koprivnicu nedostajala mi je dobra ponuda azijske kuhinje - neko cool mjesto gdje se može pronaći ukusna, kvalitetna hrana. Zatim sam krenuo maštati i tako me ideja za idejom odvela do pisanja poslovnog plana. S obzirom na to da cijeli život maštam o poduzetništvu, činilo se to kao prilika koju ne smijem propustiti. 

Azijsku kuhinju upoznao sam za vrijeme bavljenja modelingom u Južnoj Koreji i Kini. Tu je počela ljubav prema okusima Istoka. Odlučio sam se za rezance u woku jer daju mogućnost da isto jelo (stir fry rezance) pripremimo na beskonačno mnogo načina. Budući da poslujemo iz prikolice od samo 8 m², jednostavnost i brzina pripreme hrane veoma je bitna. 

Što ste prije toga radili, je li se radilo o karijernom zaokretu?

Svakako se radilo o karijernom zaokretu jer do otvaranja Rezanca nikada se nisam našao u profesionalnoj kuhinji. Imao sam prilike konobariti. Po struci sam modni stilist, a uglavnom sam radio na raznim umjetničkim projektima i bavio se modelingom.  

Kako to da ste se odlučili za food truck koncept?

Food truck koncept je tu jer nam daje mogućnost promjene lokacije. Nismo znali kako će Rezanac prihvatiti koprivnička publika, pa je to bila jedna vrsta osiguranja da ćemo moći poslovati i na raznim manifestacijama diljem Hrvatske i šire. 

Kako to prihvaća vaša gastro publika? Kakva je koprivnička klijentela – jesu li foodieji?

Koliko smo mogli primijetiti, ljudima se sviđa koncept. Naručiš, pokupiš i jedeš kod kuće! Ima, naravno, i onih koji dođu pa tužna pogleda prokomentiraju kako su mislili da će moći sjesti i jesti, no to ih ne sprečava da na kraju ipak ponesu svoju narudžbu za van. 

Smatram da u Koprivnici ne postoji jaka kultura odlaska u restoran. Koprivničani jesu foodieji i vole pojesti, samo im treba pružiti  mogućnost istraživanja.  

Zasad vas možemo vidjeti samo u Koprivnici i ponekad u Zagrebu na food festivalima – namjeravate li se širiti?

Trenutno smo fokusirani na rad u Koprivnici. Tu nam je baza i volimo kuhati za naše sugrađane. Imali smo priliku predstaviti se na Food truck festivalu na zagrebačkom Britancu i Zagrepčani su nas također lijepo prihvatili. Vidimo da interesa ima. Sada planiramo otvoriti lokal u Koprivnici kako bismo usporedo mogli posjećivati i festivale diljem Hrvatske. 

Je li teško raditi sam svoje rezance?

Sama izrada rezanaca iziskuje puno strpljenja i vremena. Posao je prilično repetitivan, pa se svi u Rezancu zezamo da je to vrlo meditativan dio posla koji hrani dušu.

Naravno, kvaliteta koju postižemo sa svježe napravljenim rezancima ipak nosi svoju težinu. S obzirom na veliku potražnju, u planu nam je povećanje kapaciteta izrade rezanaca u dogledno vrijeme. 

Koliko jela imate u ponudi, kako mijenjate i prilagođavate ponudu?

U ponudi trenutno imamo samo osam jela na meniju, gdje se našlo za svakoga ponešto. Upravo se pripremamo za Božićnu bajku u Koprivnici, gdje ćemo predstaviti naš novi wok koji odiše božićnom atmosferom. U skorijoj budućnosti u ponudu svakako planiramo ubaciti i ramen. No, korak po korak, s obzirom na to da prikolica ima svoje limite, marljivo radimo na realizaciji novog prostora.  

Kako vam je Erste banka pomogla na početku poslovanja?

Volio bih zahvaliti djelatnicima Erste banke jer su prepoznali naš brend, na njihovu trudu i radu. Kada se financiranje ovog projekta činilo neostvarivim, poduzetnički starter kreiran za poduzetnike početnike bio je naše svjetlo na kraju tunela. Erste banka nam je dala svu potrebnu podršku za realizaciju naše poslovne priče.

Erste banka nam je dala svu potrebnu podršku za realizaciju naše poslovne priče.

Moglo bi te zanimati i...

STEM vještine za najmlađe

Tesla Distribution

Ani Biome