Pozitiva Samobor

Udruga za održivi razvoj kao poligon
za stvaranje mladih poduzetnika u Hrvatskoj

Kad je u listopadu 2011. godine pokrenuta Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor u cilju promicanja načela održivog razvoja aktivnim uključivanjem građana u lokalne projekte, nedostatak radnog iskustva kod mladih bio je jedan od najvećih izazova na tržištu rada za ovu dobnu skupinu.

To je posljedica stjecanja većinom samo teoretskih znanja tijekom formalnog obrazovanja, dok je praktični aspekt dosta zanemaren. Također, istaknut je nedostatak opremanja mladih poduzetničkim znanjima i vještinama te nedostatak poticanja razvoja njihove poduzetničke inicijative”, započinje priču predsjednik udruge Vlado Odribožić. U to vrijeme mladi nisu ni razmišljali o pokretanju vlastitih poduzetničkih pothvata, već su sanjali o bilo kakvom zaposlenju. Osnivanje Pozitive Samobor pokazalo se kao ogromna pomoć u ostvarivanju tih snova. Udruga je razvila četiri strateška djelovanja organizacije: aktivno sudjelovanje mladih u društvu, zapošljavanje i poduzetništvo, ekologija i održivi razvoj te zdrav i aktivan način života. Njihovi projekti i programi temelje se na metodama neformalnog i informalnog obrazovanja, a obuhvaćaju interaktivne radionice, tečajeve, praktične aktivnosti, studijske posjete, volonterske aktivnosti, humanitarne akcije... “Važno je istaknuti da Udruga djeluje po principu poligona za mlade pružajući im mentorsku, organizacijsku i financijsku podršku da samostalno osmišljavaju i provode aktivnosti od koristi za lokalnu zajednicu. Od svojeg osnivanja, Udruga ponosno provodi niz lokalnih inicijativa koje su osmislili njezini volonteri, a koje su usmjerene na podizanje životnog standarda najranjivijih društvenih skupina u lokalnoj zajednici”, kaže g. Odribožić.

Od 2014. godine Udruga kao nositelj i partner  aktivno  provodi projekte financirane u okviru programa Erasmus+ i Europskog socijalnog fonda. Programe Udruge u području aktivnog sudjelovanja mladih, poduzetništva i zapošljavanja, prevencije nasilja te promicanja zdravih stilova života kontinuirano financijski podržavaju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH te Zagrebačka županija. U razdoblju od 2016. do 2019. Udruga je bila korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Brojni vrijedni projekti

Udruga je sudjelovala u brojnim projektima i programima. Na lokalnoj razini bilo je uključeno preko 900 mladih, a u međunarodnim projektima i preko 350 osoba. Neki od volontera su po uzoru na Pozitivu Samobor pokretali i svoje udruge u drugim državama. Tako danas, primjerice, postoji i Positiva Milano.

Vrlo rano smo donijeli odluku da Udruga treba imati zaposlene ljude i profesionalizirati rad. Već pet godina imamo dvoje zaposlenih na neodređeno vrijeme, a povremeno na projektima imamo honorarne suradnike ili zaposlene na određeno vrijeme. Uglavnom su to mladi ili osobe koje rade s mladima. Svi su oni ujedno i volonteri pa kad imamo akcije kao što je nedavno bila ‘Kad bi svi’ za Petrinju, nesebično se priključuju u njih”, ističe g. Odribožić

Kad ga pitamo da izdvoji najponosnije trenutke u dosadašnjem postojanju Udruge, teško mu je izdvojiti samo jedan. “U onim većima nismo bili nositelji već partneri, ali i ti su došli iz našeg kreativnog ureda i od naših timova mladih. S druge strane, bili smo mentori i uzor drugim organizacijama, kao što su neke uzor nama. Moju kolegicu, dopredsjednicu i danas prijateljicu Rominu upoznali smo kroz suradnju na prvom Erasmus+ projektu naše udruge i koja je danas jedna od njezinih ključnih osoba.

Podrška Erste banke

Udruga je željela doprinijeti proširivanju turističke ponude grada na jednodnevne izletničke i gastro ture, kao i team buildinge po Samoborskom gorju i Žumberku. U srpnju 2019. godine odobren joj je projekt pod imenom Vehicles of the Future u okviru Erasmus+ programa Europske unije u sveukupnom trajanju od pet mjeseci koji je pridonio toj viziji. “Projekt je bio usmjeren na razvijanje poduzetničkih kompetencija mladih s fokusom na teme recikliranja i automobila, a njegov materijalni rezultat jest restauracija vintage vozila i uključivanje istog u turističku ponudu Grada Samobora”, kaže čelni čovjek Pozitive Samobor. Iako je pandemija koronavirusa u 2020. godini usporila i otežala rad turističkog sektora, ali i svih ostalih gospodarskih grana, Udruga se vrlo brzo prilagodila novom normalnom. “Zbog neizvjesnosti, ali i problema s prelaskom granica odgodili smo početak međunarodnih projekata za 2021. Pandemiju smo prihvatili kao priliku i da se posvetimo našim poduzetničkim idejama u cilju da Udruga postane samoodrživa, odnosno da se transformira u društveno poduzeće. Upravo tako smo došli i do Erste banke koja je pokazala sluh i interes kad smo pristupili sa svojom poslovnom idejom. Prvo me iznenadilo što postoje odjel i osobe koje razumiju problematiku udruga kad govorimo o financiranju. Od prvog kontakta po preporuci sve je teklo dosta brzo i jednostavno. Upravo ovih dana nam je došlo i dvoje volontera iz Španjolske koji će za par dana u pratnji kolege otići u poslovicu Erste banke u Samoboru kako bi otvorili račune koje će koristiti za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Imam dojam da nismo samo brojka na papiru, što nam je vrlo bitno te da je odnos partnerski, gdje je svima u interesu da uspijemo”, otkrio nam je Vlado Odribožić.

U suradnji s Erste zakladom na razini cijele Erste grupe u 2020. godini provodio se program refundiranja kamata plaćenih po kreditima – 0 Interest Loans Programme. On je bio namijenjen neprofitnom sektoru u zemljama u kojima Grupa djeluje, a koji je bio isključen iz programa državne pomoći za ublažavanje posljedica pandemije. U ovoj važnoj pogodnosti uživala je i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, koja je u Erste banci realizirala kredit za adaptaciju i opremanje vlastitog Edukacijskog centra za mlade. “Puno nam u ovom trenutku pomaže refundiranje kamata jer svaka kuna se ulaže u razvoj udruge te na taj način pomaže i osigurava da budemo uspješni. Želim da kroz par godina suradnja postane plodonosna za sve i, što je najvažnije, dugoročna.

Kako se možete pridružiti Pozitivi Samobor?

Udruga danas broji 20 članova i 2 međunarodna volontera u okviru Europskih snaga solidarnosti te 15 lokalnih volontera. “Otvoreni smo prema zajednici bez obzira na članstvo, a oni koji su zainteresirani više se uključiti, dobrodošli su u članstvo kako bi na taj način mogli i formalno djelovati u Udruzi. Naglasio bih da ipak glavnu riječ ima naš Upravni odbor koji se sastoji od 5 osoba vrlo različitih profila pa moram ovako i javno zahvaliti što nam daju podršku i svoje povjerenje”, rekao je Vlado Odribožić. 


Informacije o članstvu u Udruzi za održivi razvoj Pozitiva Samobor mogu se pronaći na njihovoj službenoj internetskoj stranici.  

MISAO DANA

Pružiti mladima mogućnost lakšeg zapošljavanja, ali i učiniti cjelokupno društvo boljim samo su neki od vrijednih ciljeva udruge Pozitiva Samobor.

Moglo bi te zanimati i...