Priča poduzetnice koja se
nije dala uplašiti krizom

Prije nekoliko mjeseci svijet se našao u situaciji bez presedana. Suočeni s pandemijom o kojoj smo u tom trenutku znali malo ili ništa, jedina opcija koja nam je preostala bila je zatvoriti se i kupovati vrijeme. Bila je to situacija koja je bez sumnje bila teška svima, no nešto je teža bila malim poduzetnicima koji su bili prisiljeni zatvoriti svoje obrte bez da su imali najmanju ideju kada će moći poslati sljedeću fakturu.

Anita Rinkovec iz varaždinske tvrtke Ria Export-Import kaže da je strah zbog neizvjesnosti brzo zamijenila odlučnost da iskoristi vrijeme u kojemu njezina kompanija nije mogla poslovati. Tvrtka Ria inače se bavi prodajom građevinskog materijala, ima svoj salon za prodaju namještaja i zapošljava devetoro ljudi.

"Na početku su se zaposlenici jako dobro držali, ali nakon desetak dana moram priznati da smo svi počeli padati pod utjecajem silnih informacija koje su dolazile sa svih strana. Kao direktorica, osjećala sam se dužnom nešto napraviti. U jednom sam se trenutku odlučila skoncentrirati, razmisliti o tome što ja najviše što mogu učiniti za svoju firmu i nastaviti s poslovanjem", govori Anita.

Kompaniju je pokrenula prije 26 godina

Umjesto da vrijeme provode u iščekivanju, vodeći računa o sigurnosti i zdravlju zaposlenika, osnovali su dva tima u kojima su zaposlenici mogli raditi i dok je salon bio zatvoren za kupce. "Napravili smo određene izmjene u salonu, pripreme za novo otvaranje i nadali smo se da će nas što prije otvoriti", kaže Anita.

Kompaniju Ria Anita Rinkovec osnovala je prije 26 godina i kriza kroz koju trenutno prolazimo nije prva s kojom se susrela u svojoj poduzetničkoj karijeri. "Još sam kao studentica shvatila da je prodaja nešto što me uveseljava. Tada sam se bavila akviziterstvom, prodavala sam repromaterijal za cvjećare, pa sam na koncu pokrenula i svoju cvjećarnicu. To je bio lijep posao, ali mi je s vremenom malo dosadio. Pa sam pokrenula “sve sile u svemiru” da pronađem drugi posao i pronašla sam ga u kompaniji koja se bavi prodajom građevinskog materijala", priča o svojim početcima.

Vrlo brzo ispostavilo se da je prodaja nešto u čemu je prirodno dobra. Na svome novom poslu ostvarivala je vrhunske rezultate, i tako se rodila ideja o pokretanju vlastite kompanije koja bi se bavila prodajom građevinskog materijala. Prije par godina otvorila je i salon namještaja u Varaždinu.

"Ideja o salonu namještaja došla je sasvim slučajno. Kako mi žene volimo uvijek nešto preuređivati, meni je moja garnitura doma postala strašno dosadna i tražila sam novu. Na jednom sam putovanju naletjela na salon koji je imao prekrasan namještaj po povoljnim cijenama. I tu mi je bljesnula ideja o salonu u Varaždinu. Šest mjeseci kasnije ta ideja se ostvarila", kaže Anita.

Anita Rinkovec: „Trebalo je napraviti plan, učiniti sve da se zadrže radna mjesta. Htjela sam se savjetovati treba li refinancirati kredite, odlučiti se za moratorij... Ali nakon tog razgovora bila sam mirnija. Bila sam sigurna da će sve na kraju biti ok. U krizi je najvažnija vjera u sebe, odličan tim zaposlenika koji vas podržava i sigurna banka na koju se možete osloniti. A sve loše, kad-tad će proći.“

Prevladala je već dvije krize

Vrh stranice

Na svom poduzetničkom putu dugačkom gotovo tri desetljeća, susrela se s brojim izazovima i prebrodila više manjih i većih kriza. Zbog toga ne sumnja da će i ova s kojom se sada suočava jednom biti iza nas. "Ovo nam je treća kriza, ali s obzirom na iskustvo, sigurna sam da ćemo i nju prebroditi. U poslu uvijek ima uspona i padova, na svakodnevnoj razini. No čovjek se mora uhvatiti u koštac s njima i uprijeti sve svoje snage da ih prevlada. Glavna vrijednost kojom sam se uvijek vodila je da su mi ljudi zadovoljni i motivirani, da funkcioniramo kao jedna obitelj. Znate, posao rade ljudi, a ne firma", kaže Anita.

No, kada su počele dolaziti najave o mogućem zatvaranju, prva pomisao bila joj je - zovi banku! "Trebalo je napraviti plan, učiniti sve da se zadrže radna mjesta. Htjela sam se savjetovati treba li refinancirati kredite, odlučiti se za moratorij... Ali nakon tog razgovora bila sam mirnija. Bila sam sigurna da će sve na kraju biti OK. U krizi je najvažnija vjera u sebe, odličan tim zaposlenika koji vas podržava i sigurna banka na koju se možete osloniti. A sve loše, kad-tad će proći", zaključuje Anita.

Moglo bi te zanimati i...