Vrtić iz Oroslavlja koji je cijelo vrijeme
korone brinuo za djecu ljudi
koji su morali raditi

Prije nešto više od tri mjeseca našli smo se u situaciji bez presedana. Svijet je, naizgled, odjednom stao, a svakodnevica ogromnog broja ljudi naglo je zaustavljena. No neki od nas nisu imali privilegiju ostati u svome domu i čekati da opasnost prođe. Bez obzira na strah koji su možda osjećali, morali su svakoga dana izaći i raditi kako bi društvo moglo barem donekle normalno funkcionirati i kako nam ničega ne bi nedostajalo za vrijeme lockdowna.

Kako bi njihova djeca imala koliko-toliko normalnu svakodnevicu, dječji vrtić Šlapica Lucije Prpić Babić iz Oroslavlja nastavio je normalno raditi i dok su protuepidemiološke mjere bile na snazi. “Kada je krenula korona, zbog potreba roditelja nastavili smo raditi kao do sada. Samo nam je bila potrebna određena prilagodba za djecu koja nisu mogla dolaziti svakoga dana”, govori Lucija.

Radili su i s djecom koja nisu dolazila

Iako je vrtić tih dana bio nešto prazniji no inače, Lucija i drugi zaposlenici vodili su računa da i djeca koja nisu dolazila ne zaostaju iskustvom. “Za dio djece koji nije pohađao vrtić, mi smo cijelo vrijeme organizirali aktivnosti putem društvenih mreža, kako bi se u svakom trenutku osjećali kao da su s nama. Snimali smo im izazove, pričali priče. Zajedno smo kuhali i smišljali razne aktivnosti kako bi im pomogli da se i dalje osjećaju kao da su s nama”, kaže Lucija.

I zaposlenici su se morali prilagoditi novim okolnostima. Ako već svi nisu mogli raditi s djecom, vrijeme su iskoristili kako bi radili na sebi. “Tete su taj period iskoristile za osobni rast, razvoj i učenje - kroz stručnu literaturu, izradu planova za razdoblje nakon korone...”, govori.

 

Lucija Prpić Babić: Kroz sve ove godine naučila sam da uz vjeru u sebe, u svoj tim i ljubav prema onome što radimo možemo savladati sve prepreke koje dolaze.

Ništa bez podrške banke

Vrh stranice

Dio snage da odgovori na čudnu situaciju kojoj smo se svi našli, Lucija je pronašla jer je vrtić Šlapica njen poduzetnički san, s kojim je počela prije punih 14 godina. “Ideju o pokretanju vlastitog vrtića dobila sam poprilično spontano. Prije no što smo pokrenuli Šlapicu, radila sam u domu za djecu s posebnim potrebama i tu sam se zaljubila u rad s djecom. Ljubav prema toj djeci presudila je u odluci da otvorimo svoj vrtić 2006. godine. Danas imamo upisanih 94 djece u starosti od jedne godine do predškolskog uzrasta”, prepričava Lucija.

U savladavanju krize od velike joj je pomoći bila podrška partnera. “U situaciji koja je bila strašno izazovna sama po sebi, puno nam je lakše bilo jer smo znali da imamo potpunu potporu banke. Erste banka pružala nam je podršku koja nam je u tom trenutku bila najpotrebnija, a vjera i ljubav prema onome što radimo, kao i povjerenje roditelja, bili su nam motivacija za svaki dan”, kaže Lucija.

Kako naglašava, vrtić Šlapica funkcionira kao jedna velika obitelj, što joj je dalo snagu da se prilagodi svim okolnostima. “Kroz sve ove godine naučila sam da uz vjeru u sebe, u svoj tim i ljubav prema onome što radimo možemo savladati sve prepreke koje dolaze”, zaključuje Lucija

Moglo bi te zanimati i...