Najljepše je na vlastitoj adresi!

Erste stambeni krediti

Za koje se namjene odobrava stambeni kredit?

Osim za kupnju stana, kuće ili apartmana, stambeni kredit možete zatražiti i ako želite:

izgraditi ili dograditi svoj stambeni prostor

kupiti građevinsko zemljište

srediti komunalne priključke

kupiti garažno ili parkirno mjesto

refinancirati stambeni kredit u drugoj banci

Što sve moram napraviti prije i nakon odobrenja kredita?

1

Provjerite izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu, etažni elaborat, uporabnu dozvolu i upisano vlasništvo u gruntovnici na području na kojem se nekretnina nalazi. Od vlasnika nekretnine zatražite sve dokumente o zgradi i zemljištu koje posjeduje te energetski certifikat.

2

Savjetujte se o načinu financiranja s financijskim savjetnikom te predajte zahtjev za kredit (online ili u poslovnici). Banka procjenjuje vaš zahtjev i donosi odluku o odobrenju kredita.

U fazi procjene zahtjeva potrebni su vlasnički list i predugovor o kupnji nekretnine koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika ili kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika.

Jedan od koraka odobrenja kredita je i procjena tržišne vrijednosti nekretnine. Koja vam je dokumentacija potrebna za procjenu provjerite ovdje.

3

Po odobrenju stambenog kredita u banci preuzimate ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju koju potpisujete i ovjeravate/solemnizirate kod javnog bilježnika. U ovom koraku računajte i na trošak javnog bilježnika koji je propisan Pravilnikom o privremenoj javnobilježničkoj tarifi.

4

Kod kredita s ugovorenom hipotekom, prije isplate kredita u gruntovnici predajte prijedlog za uknjižbu založnog prava (hipoteke) te banci dostavite vlasnički list na kojem je upisana hipoteka.

Što me još čeka nakon isplate kredita?

Kupnjom nekretnine i potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, pravo vlasništva nekretnine ne stječe se automatski veću pisom prava vlasništva u zemljišne knjige. Prilikom upisa potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1

Kupoprodajni ugovor (original ili ovjerena preslika)

2

Tabularnu izjavu prodavatelja ukoliko nije sastavni dio kupoprodajnog ugovora

3

Dokaz o državljanstvu (osobna iskaznica, putovnica)

4

Sudsku pristojbu sukladno Tarifi Zakona o sudskim pristojbama

Nakon predaje svih potrebnih dokumenata, dobiva se urudžbeni broj te se status predmeta može provjeravati putem stranica Ministarstva pravosuđa, odnosno pristupom “e-izvatku”. Nakon obavljenog upisa vlasništva, banci dostavite novi vlasnički list (može i e-izvadak).

Zemljišnoknjižni izvadak moguće je ishoditi kod odvjetnika ili javnog bilježnika te putem korisničkog računa u sustavu e-Građani. Za dobivanje izvatka potrebno je znati broj čestice i katastarsku općinu u kojoj se nalazi tražena čestica/parcela. Ako se nekretnina nalazi u katastarskoj općini za koju postoje različiti Zemljišnoknjižni i katastarski podaci o broju čestice, a vi raspolažete samo katastarskim brojem, tada je potrebno ukatastarskom uredu zatražiti identifikaciju čestice. Pristojba se plaća za izdavanje svakog izvatka (Zemljišnoknjižni odjel ili ostali načini izdavanja).

Također, potrebno je platiti porez na promet nekretnina. Višeinformacija o tome saznajte u Poreznoj upravi.

Kako mogu podnijeti kreditni zahtjev?

1

Ispunite online zahtjev za kredit - unesite osobne podatke i podatke o traženom kreditu. Za ispunjavanje online zahtjeva potrebno je 5 do 10 minuta. Potvrda o zaprimljenom zahtjevu stići će na e-mail adresu koju ste naveli u zahtjevu.

2

Očekujte poziv našeg djelatnika, koji će s vama dogovoriti termin sastanka i obavijestiti vas koju dokumentaciju trebate pripremiti i donijeti u banku u dogovoreno vrijeme.

3

Za kredite osigurane hipotekom dogovara se procjena vrijednosti nekretnine.

4

Banka procjenjuje vaš zahtjev i donosi odluku o odobravanju kredita.

5

Potpisujete ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju te ovjeravate dokumentaciju kod javnog bilježnika.

6

Iznos kredita banka uplaćuje prodavatelju i vi postajete vlasnik nove nekretnine.

1

Dogovorite sastanak u banci na način koji vam najviše odgovara: ispunjavanjem obrasca, pozivom u Kontakt centar na 0800 7890 ili slanjem maila na erstebank@erstebank.hr kako bismo vam se u potpunosti mogli posvetiti.

2

Popunite obrazac zahtjeva za kredit, koji predajete u poslovnici s potrebnom dokumentacijom.

3

Za kredite osigurane hipotekom dogovara se procjena vrijednosti nekretnine.

4

Banka procjenjuje vaš zahtjev i donosi odluku o odobravanju kredita.

5

Potpisujete ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju te ovjeravate dokumentaciju kod javnog bilježnika.

6

Iznos kredita banka uplaćuje prodavatelju i vi postajete vlasnik nove nekretnine.

Što me očekuje tijekom otplate kredita?

Tijekom redovne otplate kredita dobivat ćete:

  • godišnju obavijest o stanju - jednom godišnje na adresu prebivališta ili e-mail, a možete je preuzeti i u poslovnici banke
  • obavijest o kreditu za određeno razdoblje - jednom godišnje prilikom usklađivanja kamatnih stopa, ako je kamatna stopa po vašem kreditu promjenjiva

Nađete li se u situaciji koja mijenja vaše financijske mogućnosti (rodiljni/roditeljski dopust, dugotrajno bolovanje ili gubitak posla), obratite se savjetniku radi dogovora o premošćivanju razdoblja s nižim prihodima.

Možete zatražiti poček i/ili produženje roka otplate kredita te time smanjiti mjesečno kreditno opterećenje.

Ako želite renovirati svoj dom, primjerice zatvoriti balkon, obnoviti stolariju, preurediti kupaonicu ili zamijeniti pločice i podove koji vam se već dulje vrijeme ne uklapaju u postojeći prostor, nudimo vam adaptacijski kredit, koji će vam omogućiti da se u svom stanu napokon osjećate kao doma.

Trebate više informacija?

Online podrška 0 - 24

Javite nam se na chat ili video pozivom.

U vrijeme kad vama odgovara

U par klikova dogovorite sastanak ili naručite poziv.