Pametnije i još sigurnije online bankarstvo

Nakon 8.9.2019. uvodimo potpisivanje svih transakcija i niz novih funkcionalnosti

Vjerujemo da digitalno bankarstvo mora biti u službi vrhunskog korisničkog iskustva, zato ga nadograđujemo novim funkcionalnostima i tako ga činimo još pametnijim i sigurnijim.

Što se sve mijenja?

Potpisivanje transakcija

Od sada ćete morati potpisivati sve transakcije, osim:

  • transakcija u korist IBAN-ova s popisa provjerenih primatelja
  • transakcija između vlastitih računa
  • pojedinih transakcija malih iznosa (ispod 200 kuna)

Limit

ukidamo dnevni limit od 5000 kuna za fizičke osobe

mToken

nove biometrijske funkcionalnosti prijave otiskom prsta i skenom lica

mBanking

prijava i potpisivanje svih transakcija otiskom prsta i skenom lica

NetBanking

potpisivanje svih transakcija push-notifikacijama u mTokenu

Provjereni primatelji

popis provjerenih primatelja u čiju korist nećete morati potpisivati transakcije

Koje transakcije neću morati potpisivati?

Od sada potpisujete sve transkacije, osim onih prema IBAN-ovima s popisa provjerenih primatelja, transkacija između vlasitih računa ili pojedinih transkacija malih iznosa, odnosno ispod 200 kuna.*

1. Transakcije u korist IBAN-ova s popisa provjerenih primatelja, koji ćete moći samostalno kreirati.

2. Transakcije između vlastitih računa.

3. Pojedine transakcije malih iznosa
(ispod 200 kuna).*

* Iznimno vas možemo tražiti da iz sigurnosnih razloga povremeno potpisujete i ove transkacije

Često postavljana pitanja

mBanking

Svi iPhone uređaji od iPhoneX-a na dalje imaju funkcionalnost FaceID. Uređaji koji imaju funkcionalnost FaceID, nemaju funkcionalnost TouchID (otisak prsta).

Popis provjerenih primatelja je lista primatelja koju samostalno kreirate na NetBankingu i mBankingu. Dodavanjem IBAN-a ili broja računa na tu listu, sve transakcije koje zadajete u korist tog IBAN-a nećete morati potpisivati. IBAN možete dodati na listu prilikom izvršenja platnih naloga ili u postavkama mBankinga i NetBankinga.

 

U izborniku odaberite Postavke – Popis provjerenih primatelja – Dodaj novog primatelja. IBAN ili broj računa možete sami unijeti ili možete odabrati IBAN iz liste izvršenih naloga.

 

Također, prilikom zadavanja naloga na dnu naloga postoji kućica koju možete označiti („check-box“) i tako navedenog primatelja staviti na popis provjerenih primatelja.

Brisanje primatelja vrlo je jednostavno. Primatelja kojeg želite obrisati pomaknite u lijevo („slide/swipe“) nakon čega će vam se pokazati opcija Izbriši.

Transakcije u mBankingu možete potpisati otiskom prsta, skenom lica i unosom mPIN-a. Ako u aplikaciji mBanking imate aktivirane biometrijske funkcionalnosti, one će vam automatski ponuditi kao sredstvo prijave. Ako transakciju ne želite potpisati otiskom prsta ili skenom lica, uvijek se možete potpisati unosom mPIN-a.

mToken

U mToken se možete prijaviti unosom mPIN-a, kao i otiskom prsta ili skenom lica, ovisno imate li omogućene biometrijske funkcionalnosti na svom pametnom telefonu.

 

Iniciranjem potpisivanja na NetBankingu zaprimit ćete notifikaciju na vaš mobilni uređaj. Klikom na notifikaciju otvorit će se mBanking aplikacija.Ako niste zaprimili notifikaciju, otvorite mBanking aplikaciju i odaberite mToken na početnom ekranu.

 

Nakon što unesete svoj mPIN, otisak prsta ili sken lica ako imate omogućene opcije na svom pametnom telefonu, odaberite opciju "Transakcije za potpisivanje".

 

Prikazat će se transakcija koja čeka na potpisivanje. Klikom na transakciju otvorit će se detalji transakcije. Kliknite na "Potpiši" kako bi potpisali transakciju.

NetBanking

Popis provjerenih primatelja je lista primatelja koju samostalno kreirate na NetBankingu i mBankingu. Dodavanjem IBAN-a ili broja računa na tu listu, sve transakcije koje zadajete u korist tog IBAN-a nećete morati potpisivati. IBAN možete dodati na listu prilikom izvršenja platnih naloga ili u postavkama mBankinga i NetBankinga.Iniciranjem potpisivanja na NetBankingu stići će vam push-notifikacija na pametni telefon. Klikom na notifikaciju otvorit će se aplikacija mBanking.Ako vam notifikacija nije stigla, otvorite aplikaciju mBanking i odaberite mToken na početnom ekranu.

 

Nakon što unesete svoj mPIN, otisak prsta ili sken lica odaberite opciju „Transakcije za potpisivanje“.

 

Prikazat će se transakcija koja čeka na potpisivanje. Klikom na transakciju otvorit će se detalji transakcije. Kliknite na „Potpiši“ i autorizirajte transakciju.

Na ekranu za prijavu u NetBankingu odaberite opciju „mToken“.

 

U aplikaciji mBanking odaberite mTokenUnesite svoj mPIN, otisak prsta ili sken lica

 

Kliknite „Broj mTokena/Zaporka“

 

U NetBanking upišite serijski broj mTokena te jednokratnu zaporku koje su prikazane na vašem pametnom telefonu i potom kliknite na „Prijava“

Plaćanja –> Popis provjerenih primatelja

Moji podaci -> Popis provjerenih primatelja

Na popis provjerenih primatelja možete dodati IBAN-e primatelja u čije ste korist već imali transakcije na digitalnim uslugama. Također, možete mijenjati IBAN primatelja i brisati postojeće primatelje.