Erste fragmenti 18

Pogledajte nabolje ovogodišnje radove

 

Vjerujemo u umjetnost, vjerujemo u mladost. Zato već 18 godina pušemo snažan vjetar u kreativna jedra mladih umjetnika i umjetnica. Iskustvo je pokazalo da imamo sluha za dobre ideje i da znamo prepoznati one pred kojima je sjajna budućnost.

Pridružite nam se na izložbi

Odabrana djela bit će izložena u zagrebačkoj Laubi od 29. rujna do 7. listopada. Izložba je odlična prilika za sve ljubitelje umjetnosti da na jednom mjestu vide i podrže ponajbolje od mlade, obećavajuće i shvaćene hrvatske umjetnosti.  

Svečano otvorenje 29. rujna u 19 sati 

Lauba – kuća za ljude i umjetnost 

Prilaz baruna Filipovića 23a, Zagreb 

Zašto su Fragmenti važni?

Umjetnička priča koju grade Erste fragmenti počinje čvrstom odlukom da pružimo konkretnu financijsku podršku razvoju umjetnosti otkupom radova ili dodjelom stipendije studentima i studenticama likovnih akademija. Osim što umjetnici i umjetnice tako dobiju naknadu za svoj rad, ulažemo i u njihovu promociju organizacijom skupne izložbe u nekoj od renomiranih zagrebačkih galerija te približavanjem njihovih radova široj publici na društvenim mrežama. 

Zbog čega su ovogodišnji Fragmenti posebni?

Ove godine slavimo i punoljetnost Erste fragmenata – jer koliko je važno stvarati umjetnost, toliko je važno prepoznati mlade umjetnike i umjetnice na početku profesionalnog umjetničkog putovanja i pružiti im podršku… a mi to činimo punih 18 godina!

Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe Erste fragmenti 17 u zagrebačkoj Laubi

Zašto „shvaćena umjetnost“?

Umjetnost nas uveseljava, tješi, zabavlja, i odvodi u druge svjetove u kojima možemo predahnuti od svakodnevnih briga. Ipak, da bi umjetnost sve to mogla, prvo netko treba prepoznati mlade umjetnike i umjetnice, shvatiti njihove ideje i pružiti im priliku.  

U sklopu natječaja dodjeljujemo:

Grand Prix
 

Novčana nagrada u iznosu od 10.000 kuna za najbolji rad po izboru stručnog žirija te organizacija samostalne izložbe.

Nagrada Facebook publike
 

Dodatna novčana nagrada u iznosu od 3.000 kuna koju osvaja otkupljeni umjetnički rad s najviše glasova na Facebook stranici Erste banke.

Godišnja stipendija
 

Dodjela jedne godišnje stipendije "Erste fragmenti" u iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

Pridruži se proslavi naše punoljetnosti.
 

FRAGMENT ZA PO DOMA

Na izložbi u rujnu, odabrani će fragmentaši i fragmentašice imati priliku izložiti dodatne radove, koji će biti ponuđeni na prodaju posjetiteljima. Tako će vježbati procjenjivanje tržišne vrijednosti svoga rada i izoštravati važne pregovaračke vještine.

Pregršt razloga za optimizam

Svako izdanje Fragmenata donijelo je pregled svježih, aktualnih i promišljenih kretanja na domaćoj sceni te okupilo sjajnu vizualno-umjetničku produkciju mlađe generacije. Sigurni smo da će i u budućnosti fragmentaši i fragmentašice, poput brojnih koje smo otkupili dok su bili još neafirmirani umjetnici i umjetnice, izrasti u istaknuta imena hrvatske umjetnosti.

Filmovi, televizijske serije, muzika, elektroničke igre predstavljaju rad stotina umjetnika i umjetnica kojima često ni ne znamo ime, ali nas njihov rad spaja, tješi i otkriva nam neznane svjetove. Otvorite im svoja vrata jer baš svatko od njih zaslužuje biti - shvaćen.

Pogledajte galerije dosadašnjih radova

Dok ste ovdje, iskoristite priliku i virtualno prošećite sad već impresivno dugom alejom svih dosadašnjih otkupljenih radova.