Erste fragmenti 15

Natječaj za potporu mladim i neafirmiranim umjetnicima i umjetnicama te za stipendiranje studenata i studentica akademija likovnih umjetnosti.

Mladost nije samo ludost

Kada smo prije 15 godina pokrenuli projekt Erste fragmenti, željeli smo stvarati prilike za razvoj umjetnosti. Poslužiti kao odskočna daska, vjetar u leđa, ohrabrujući poticaj onima koji i koje tek počinju.

Zahvaljujemo svima koji su uložili dragocjeno vrijeme, trud i iznimne kreativne kapacitete kako bi sudjelovali na ovogodišnjem natječaju za Erste fragmente i nastavili graditi ovu lijepu umjetničku priču.

Ovogodišnje prijave su zaključene, a - kao i svake godine dosad - zadatak pred stručnim
povjerenstvom u sastavu Vanja Babić, Tomislav Buntak, Sebastijan Dračić, Patricia Kiš i Martina Munivrana nije bio nimalo lak.

Za otkup su odabrani radovi sljedećih autora i autorica: Grgur Akrap, Jelena Petric, Diana Trohar, Ivan Prerad, Klara Rusan, Tea Jurišić, Denis Butorac, Domagoj Rogina i Lana Stojićević. Sve ćete ih moći vidjeti na izložbi od 12. do 19. lipnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Jednogodišnja stipendija pripala je Teuti Gatolin, studentici diplomskog studija Novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Ako je suditi po Erste fragmentima, imamo razloga za optimizam. Mladost mora biti ludost, ali je i puno više od toga. Talenta, volje, entuzijazma i potencijala među mladim hrvatskim umjetnicima i umjetnicama nimalo ne nedostaje. Nitko tu nije lud.