Erste fragmenti 17

Izoštrite osjetila i predajte se čarima shvaćene umjetnosti.

 

Vjerojatno nismo ni sami svjesni koliko smo, u godini iza nas, ovisili o umjetnosti. Ona je dio naših života više nego ikada u povijesti civilizacije. Umjetnost doslovno buja u našim dnevnim boravcima, živi u našim pametnim telefonima. U trenucima krize, umjetnost nas liječi, a umjetnici i umjetnice napokon prestaju biti anonimni, skriveni, nebitni i neshvaćeni. Otvorimo oči, naćulimo uši, izoštrimo osjetila – i neka 2021. bude godina shvaćene umjetnosti.

O čemu se radi?

Umjetnička priča koju grade Erste fragmenti počinje čvrstom odlukom da pružimo konkretnu financijsku podršku razvoju umjetnosti. Bilo otkupom radova ili dodjelom stipendije studentima i studenticama likovnih akademija. Osim što umjetnici i umjetnice tako dobiju naknadu za svoj rad, ulažemo i u njihovu promociju organizacijom skupne izložbu u nekoj od renomiranih zagrebačkih galerija te približavanjem njihovih radova široj publici na društvenim mrežama.

U sklopu natječaja dodjeljujemo:

Grand Prix
 

Novčana nagrada u iznosu od 10.000 kuna za najbolji rad po izboru stručnog žirija te organizacija samostalne izložbe.

Nagrada Facebook publike
 

Dodatna novčana nagrada u iznosu od 3.000 kuna koju osvaja otkupljeni umjetnički rad s najviše glasova na Facebook stranici Erste banke.

Godišnja stipendija
 

Dodjela jedne godišnje stipendije "Erste fragmenti" u iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

FRAGMENT ZA PO DOMA

Od 2019. godine, osim radova otkupljenih za Erste kolekciju, fragmentaši i fragmentašice izlažu i dodatni radovi ponuđeni svim posjetiteljima i posjetiteljicama na prodaju. Nadamo se da na taj način vježbaju procijeniti tržišnu vrijednost svoga rada i izoštravaju pregovaračke vještine koje će im sigurno dobro doći u budućnosti.

Pregršt razloga za optimizam

Svako izdanje Fragmenata donijelo je pregled svježih, aktualnih i promišljenih kretanja na domaćoj sceni te okupilo sjajnu vizualno-umjetničku produkciju mlađe generacije. Sigurni smo da će i u budućnosti fragmentaši i fragmentašice, poput brojnih koje smo otkupili dok su bili još neafirmirani umjetnici i umjetnice, izrasti u istaknuta imena hrvatske umjetnosti.

Filmovi, televizijske serije, muzika, elektroničke igre predstavljaju rad stotina umjetnika i umjetnica kojima često ni ne znamo ime, ali nas njihov rad spaja, tješi i otkriva nam neznane svjetove. Otvorite im svoja vrata jer baš svatko od njih zaslužuje biti - shvaćen.

Galerije radova

Dok nestrpljivo čekamo sljedeće izdanje, zakoračite u našu virtualnu galeriju i prisjetite se svih radova otkupljenih na Erste fragmentima.