Klijenti

U segmentu klijenata banka kontinuirano nudi proizvode koji su za naše klijente nešto povoljniji od redovnih, komercijalnih uvjeta banke te poduzima druge aktivnosti kako bi se što više približila klijentima i potencijalnim klijentima, ali i široj zajednici u kojoj djeluje. Banka nudi i posebne linije mikrofinanciranja za osobe s kvalitetnom poduzetničkom idejom, investicijske kredite za zapošljavanje te organizira posebne edukativne modele i radionice  namijenjene svojim klijentima.

Osim navedenog, banka prilikom uređenja svojih poslovnih jedinica posebnu pažnju posvećuje klijentima s posebnim potrebama, a kako bi im omogućila ravnopravan položaj prilikom korištenja financijskih proizvoda i usluga.


Financijski padobran

Edukacija o upravljanju kućnim budžetom

Besplatne radionice za umirovljenike

Da bismo naše drage umirovljenike upoznali s osnovnim informatičkim pojmovima i vještinama, u Zagrebu, Splitu, Buzetu, Bjelovaru, Osijeku i Rijeci smo tijekom 2014. godine organizirali besplatne, jednodnevne informatičke radionice na kojima smo ih imali priliku podučiti osnovama korištenja računala.

Sretni smo jer se na radionice odazvalo više od 400 umirovljenika koji su naučili nešto novo! Osim radionica, u sklopu marketinške kampanje "Pogodnosti za umirovljenike" ponudili smo i niz usluga za tu kategoriju klijenata uz posebne pogodnosti (tekući račun, krediti za umirovljenike, Diners Club Standardna Senior kartica) od kojih su neke i u aktualnoj ponudi.

Investicijski krediti za zapošljavanje

Erste banka svjesna je da je u ovom trenutku nezaposlenost jedan od gorućih problema u Hrvatskoj. Kako bi pokušala dati adekvatan doprinos rješavanju tog problema, odnosno povećanju broja novozaposlenih i poticanju novih projekata, krajem 2011. godine predstavila je posebnu liniju investicijskih kredita za poticanje zapošljavanja. Posebnost te kreditne linije očituje se u smanjenoj kamatnoj stopi kompanijama koje dodatno zaposle određen broj novih zaposlenika. Uz to, izvoznici koji zapošljavaju nove radnike posebno su stimulirani još većim smanjenjem kamatne stope za dodatna 0,2 postotna boda (p.b.). Tako će, primjerice, kompaniji  za investicijski kredit u Erste banci do 200.000 eura, ukoliko zaposli jednu osobu, kamatna stopa biti smanjena za 0,2 p.b., a jedan cijeli postotni bod ukoliko zaposli više od pet osoba. Ukoliko se radi o izvoznicima, smanjenje kamatne stope bit će 0,4 i 1,2 p.b.

Mikrofinanciranje

Erste banka je u suradnji s good.bee Holdingom od 2011. do 2014. godine provodila projekt povoljnog mikrofinanciranja za osobe koje nemaju mogućnost pristupa klasičnom bankarskom kreditiranju, a imaju kvalitetnu poduzetničku ideju. Naglasak takvih aktivnosti banke nije bio samo na povoljnijem financiranju već i na pružanju edukativne podrške, mentoriranja i savjetovanja tijekom svih faza razvoja poduzetničkog projekta. Tijekom razdoblja u kojem su održavane kampanje više od 180 kandidata prošlo je besplatan edukacijski program (u trajanju od 40 sati) kod partnera projekta (Centar za poduzetništvo Osijek, Poslovni park LORA, STePRi – Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci).   

U tri godine provođenja, projekt je obuhvatio sedam hrvatskih županija i dva grada. Od toga, tri obuhvaćene županije (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i  Vukovarsko-srijemska) imaju najviše registrirane prosječne stope nezaposlenosti u Hrvatskoj. Samo na tom području financiran je 31 projekt samozapošljavanja (od ukupno 50) te je odobreno preko 430.000 eura sredstava.

Kroz projekt su financirana 84 projekata, ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna (preko 800 tisuća eura). Sredstva su dodjeljivana temeljem raspisanog natječaja na koji su se mogli prijaviti svi oni s dobrom poduzetničkom idejom, ali i vlasnici postojećih tvrtki, ne starijih od dvije godine, kojima su bila potrebna dodatna financijska sredstva za proširenje poslovanja. Krediti su odobravani u kunskoj protuvrijednosti 10.000 eura za poduzetnike-početnike te do 15.000 eura za već postojeće poslovne subjekte, uz povoljniju kamatnu stopu od tržišne.

Uz besplatnu edukaciju i pristupačnije financiranje, Erste banka je osigurala i mentoriranje projekta tijekom dvije godine čime je poduzetnicima omogućila dodatan pristup potrebnim informacijama za uspješno vođenje posla i prevladavanje poteškoća tijekom poslovanja temeljem ranijih znanja i iskustava. Projekt je bio posebno zanimljiv onima koji se, najčešće zbog nedostatka klasičnih instrumenata osiguranja, ne uklapaju u standardne modele bankarskog kreditiranja. Plan Erste banke je i u budućnosti nastaviti s ovakvim projektima povoljnog mikrofinanciranja koji će podržavati kvalitetne poduzetničke ideje.

Erste akademija

Erste akademija je skup specijaliziranih radionica za pravne osobe i poslovne subjekte koje banka besplatno povremeno organizira na korist klijenata i šire društvene zajednice. Teme radionica obuhvaćaju teme neophodne za poslovanje, poput onih o pripremi poslovnog plana ili analize elemenata bitnih prilikom razmatranja potencijalnog projekta u koji poduzetnik želi uložiti novac. Osim toga, klijenti imaju mogućnost naučiti kako izračunati i analizirati financijske pokazatelje, poslušati predavanja o trendovima i novostima iz makroekonomije i korporativnog financiranja te saznati aktualne informacije o fondovima Europske unije i dr.

Obiteljski i mali hoteli

Uz krilaticu „Na jednom mjestu, u jednom danu!“ Erste banka je tijekom 2006. i 2007. hrvatskim poduzetnicima predstavila sveobuhvatan program predavanja koji je obuhvaćao brojne teme koje su im mogle pomoći na njihovom putu od ideje do realizacije projekta malih i obiteljskih hotela. Predavanja su, u potpunosti besplatno za sudionike, organizirana širom Hrvatske, najviše u priobalnom području, a održavana su u malim, obiteljskim hotelima. Odaziv klijenata i poduzetnika bio je iznad svih očekivanja te je projekt edukacijskog seminara tog tipa postigao veliki uspjeh. 

Radionice u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca

Radionice za poduzetnike pod nazivom „Poduzetnici i banke – Zajedno na putu uspjeha!“ namijenjene su edukaciji i informiranju poduzetnika o zasnivanju poslovnog odnosa s bankom, posebno u segmentu kreditiranja. Radionice su namijenjene zaposlenicima i vlasnicima malih i srednjih poduzeća, onima s malo ili bez iskustva u poslovanju s bankama, kao i poduzetnicima-početnicima. Predavači na radionicama su stručnjaci iz banaka koji svakodnevno rade s malim i srednjim poduzetnicima i na konkretnim primjerima mogu odgovoriti na sva praktična pitanja. Banka u ovom projektu donira vrijeme svojih zaposlenika čime radionice za poduzetnike postaju još jedna od aktivnosti u segmentu društveno odgovornog poslovanja - financijskog opismenjivanja poduzetnika.

Radionice u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka

Erste banka članica je Hrvatske udruge banaka (HUB) u čijoj su se organizaciji, uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), održavale besplatne radionice za građane u sklopu projekta Upravljanja osobnim financijama. Prvi modul radionica na temu „KAKO USKLADITI PRIMANJA I TROŠKOVE?“ održavao se nekoliko godina u osam hrvatskih gradova. Radionice su vodili djelatnici Erste banke i drugih banaka, članica HUB-a. Cilj radionica bio je pomoći građanima u donošenju financijskih odluka, određivanju njihovih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, te njihovih usklađivanja s mogućnostima i željama ovisno o prihodima i rashodima.

Prilagodba poslovnih jedinica klijentima s posebnim potrebama

Svoje poslovnice i poslovne prostore banka nastoji urediti tako da budu pristupačne osobama s raznim fizičkim ograničenjima. Tako je, na primjer, često puta instalirana posebna oprema, poput stola pomičnog po visini ili posebnog audio sustava koji je prilagođen osobama slabijeg sluha (mikrofon+frekvencija adekvatna slušnom aparatu). Ulazi u poslovnice prilagođeni su i pristupačni svim kategorijama građana, a unutar poslovnice instaliraju se i taktilne staze za usmjeravanje kretanja slijepih i slabovidnih osoba.