Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023.

U skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. i uredbu prema kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro, 1,00 EUR = 7,53450 HRK.

Općenita obavijest pružatelja financijskih usluga klijentima o postupku i uvjetima preračunavanja kune u euro. Pročitajte ovdje.

Pravila preračunavanja

Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure na vašim depozitnim, štednim i transakcijskim računima, kreditima te ostalim novčanim iskazima po fiksnom tečaju konverzije.

Za preračunavanje se ne obračunava naknada i ne mijenja se jedinstveni broj računa.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima se navodi kunska valuta.

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja:

  • ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena (primjerice, 100 HRK = 13,27228 EUR, zaokruženo 13,27 EUR) i
  • ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan (primjerice, 50 HRK = 6,63614 EUR, zaokruženo 6,64 EUR).

Izračun konverzije

HRK
Pogrešan unos. Možete unijeti samo brojeve i točku kao znak za decimalu.
Preračunati iznos:
EUR
Fiksni tečaj konverzije: 7,53450

Dvojni optjecaj - plaćanje u kunama i eurima

Nakon uvođenja eura, od 1.1. do 14.1.2023. traje razdoblje dvojnog optjecaja. Tijekom tog razdoblja moći će se plaćati gotovim novcem i u kunama i u eurima, dok će se eventualni ostatak vraćati u eurima.

Predopskrba

Predopskrba poslovnih subjekata gotovim novcem potrebna je da bismo u skladu sa zakonskim odredbama od dana uvođenja eura svojim klijentima mogli vraćati isključivo eure. Poslovni subjekt utvrđuje vlastite potrebe u iznosu i apoenskoj strukturi predopsrkbe te isto definiraju s nama.

Prema Zakonu o uvođenju eura razlikujemo nekoliko načina predopskrbe:

Preuzmite dokumente potrebne za ugovaranje predopskrbe vašeg poduzeća eurima

Promjene uvjetovane uvođenjem eura

Dodatne informacije

Nazovite nas na 0800 7890

Za pozive iz inozemstva: +385 51 365 591

Sve informacije vezano uz uvođenje eura kao službene valute RH možete potražiti i na stranici euro.hr.