2016 15 PRO
Novosti Erste banka glavni sponzor natječaja za Najboljeg mladog poljoprivrednika/cu 2016.
  • HR

Pozivaju se mladi/e poljoprivrednici/e do 40 godina života da se do 10. siječnja 2017.  sa svojim projektima/operativnim konceptima, završenima ili u provedbi tijekom 2016., prijave na natječaj za Najboljeg mladog poljoprivrednika 2016. u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice projekta za Hrvatsku Marijane Petir.

Odabir „najboljeg, najinovativnijeg, najodrživijeg" projekta provest će stručno prosudbeno povjerenstvo* na temelju sljedećih kriterija:

  • Upotreba novog znanja (know-how), novih metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji: Inovacija koja se bazira na sektoru može uključivati radne ili organizacijske metode, uvođenje novih oblika tehnologije koji donose promjene u odnosu na postojeću tehnologiju, odnosno prilagođavanje ili moderniziranje tradicionalne tehnologije. Inovacija koja se bazira na zemljištu može uključivati upotrebu novih dostignuća (tehničkih ili organizacijskih) na geografskom području gdje se prije nisu koristila.
  • Prijenos inovacije: Inovacija ne smije biti ograničena na jedno gospodarstvo, već mora imati potencijal utjecaja ili učinka na gospodarstva u istom sektoru proizvodnje, regije ili na odnose toga područja s drugim područjima. Inovacija ne mora imati učinka samo na proizvodnju na farmi, već se može odnositi i na pakiranje proizvoda, kanale distribucije i izvozne metode za poljoprivredne proizvode.
  • Održivost inovacije: Inovacija mora biti ekonomski i/ili društveno održiva. Inovacija mora imati izvjesnu dugovječnost i treba izdržati ispit vremena kako bi imala učinak, umjesto da se pojavi i nestane u kratkom vremenskom razmaku.

Pobjednika odnosno pobjednicu natječaja očekuje novčana nagrada u iznosu od 15.000 kuna, a osigurava je Erste banka kao glavni sponzor natječaja. Nadalje, desetero najboljih poljoprivrednika/ca po odbiru povjerenstva zastupnica Petir osigurat će put u Bruxelles i sudjelovanje na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, koji će se održati u Europskom parlamentu u organizaciji Europske pučke stranke (EPP) u listopadu 2017. godine.

Za natječaj se prijavite putem Prijavnice koji nakon popunjavanja pošaljite na adresu elektroničke pošte: hrvatska@petir.eu.  

*Stručno prosudbeno povjerenstvo čine: 

  • Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore 
  • Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca
  • Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku
  • Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
  • Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika
  • Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista