2018 5 STU
Novosti ESIF jamstva za male i srednje poduzetnike

ESIF jamstva za male i srednje poduzetnike

Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO potpisale su sporazum o ograničenom portfeljnom jamstvu financiranim iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). ESIF jamstva namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a HAMAG-BICRO njima osigurava povrat dijela glavnice kredita koji je Banka odobrila poduzetnicima.

Erste banka je intenzivno fokusirana na segment malog i srednjeg poduzetništva i praćenje kvalitetnih projekata koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti. Kroz ESIF jamstva poduzetnicima olakšavamo pristup kreditiranju, jer smo u mogućnosti ponuditi nižu kamatnu stopu, a isto tako i otvoriti perspektivu za klijente koji nisu imali dovoljno kolaterala.

Program ESIF ograničeno portfeljno jamstvo odobrava se za investicijske kredite i za kredite za obrtna sredstva. Krediti koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti, zadane regulativom o potpori male vrijednosti sadržanoj u jamstvu, moći će biti uključeni u portfelj.

Prednost instrumenta je jednostavnost prijave i brzina uključivanja, jer za razliku od pojedinačnih jamstava nije potrebno slati zahtjev za jamstvom u HAMAG-BICRO, nego se cijeli postupak odobrenja odvija u banci.

Maksimalni iznos jamstva iznosi 150.000 eura a stopa jamstva je 50%. Trajanje jamstva može biti od 1 do 10 godina. Jamstvom se obuhvaća glavnica kredita. Jamstvo sadrži potporu male vrijednosti.

 

Kako do ESIF jamstva?

Poduzetnik podnosi Erste banci zahtjev za odobrenje kredita uz ESIF jamstvo, a banka sukladno internim politikama i pravilima odobrava kredit.

 

U slučaju donošenja pozitivne Odluke:

Poduzetnik sklapa ugovor o kreditu s bankom, prikupljaju se instrumenti osiguranja i klijent plaća naknadu za odobrenje kredita.