200 godina rada na boljoj budućnosti za sve

U 200 godina postojanja Erste banka uvijek se držala ideje da svojim uslugama omogući svim ljudima da stvore svoju bolju budućnost. U tome je i uspjela.

Ono što je učinila 12-godišnja Bečanka Marie Schwarz 4. listopada 1819. bilo je neobično. Beč je tada bio podijeljen – na jednoj je obali bio bogat carski grad s raskošnim palačama, a na drugoj su u predgrađu Leopoldstadta živjeli pučani, radnici, sluge i obrtnici koje od bogataša nije dijelio samo Dunav već i saznanje da kad se rodiš dolje, ostaješ dolje. A onda je u skromnoj crkvi sv. Leopolda u predgrađu otvorena prva štedionica. 

Marie, odlična učenica kod sestara Uršulinki, došla je u novootvorenu banku i otvorila štednju. Dobila je štednu knjižicu, kamatu od 4 posto i 30-ak godina kasnije, u prosincu 1848. podigla sa svoga računa 30 guldena i 49 krajcara. Tada, pravo malo bogatstvo. To njezina majka ili baka nisu mogle napraviti. Kad je naime štedionica Erste Oesterreichische Spar-Casse otvorila svoja vrata, otvorila ih je svima, što je bila prava mala bankarska revolucija. Jer, bez obzira na porijeklo, status, bogatstvo ili siromaštvo i nacionalnost, osnivači su željeli stvoriti banku koja će biti na usluzi svima. 

Tako su u regiji inicirali demokratizaciju institucije banke, otvorili prvu štedionicu u srednjoj i iIstočnoj Europi i srušili mnoge barijere. No nisu svi prepoznali genijalnost ideje. U novinama je izašla mala obavijest, a glavne su vijesti bile kako spriječiti ratovanja i revolucije jer su građani bili sve nezadovoljniji i nemirniji – siromaštvo rađa nezadovoljstvo i revoluciju, a samo je jedna mala skupina uglednih bečkih građana imala drugačiju i potpuno novu ideju: osnovati štedionicu, dati ljudima priliku da steknu kapital i maknu se iz gliba. 

Od samog početka 2000. godine, Erste&Steiermärkische Bank d.d. dio je međunarodne Erste Group, koja potječe iz davne 1819. i prve Austrijske štedne banke. Od 1997. Erste grupa se razvila u jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u srednjoj i istočnoj Europi, s 47 700 zaposlenih koji uslužuju 16,2 milijuna klijenata, u 2500 poslovnica u sedam država: Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

U Hrvatskoj već 16 godina

U Hrvatskoj Erste&Steiermärkische Bank d.d. posluje od 1. kolovoza 2003. Nastala je spajanjem Riječke banke i tadašnje Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb, koje su imale značajnu ulogu na hrvatskom financijskom tržištu. Riječka banka, osnovana 1954., imala je 50-godišnju tradiciju u bankarstvu i predstavljala vodeću banku Rijeke, Primorja i Istre. Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb nastala
je 2000. spajanjem triju uspješnih regionalnih hrvatskih banaka: Bjelovarske, Trgovačke i Čakovečke banke. Danas Erste&Steiermärkische Bank d.d. posluje na nacionalnoj razini i uslužuje više od 880 000 klijenata kroz 130 poslovnica i 748 bankomata, a tu su komercijalni, 7 poduzetničkih i 8 profitnih centara za korporativne klijente.

Po veličini aktive, Erste je na trećem mjestu u Hrvatskoj s 14,7 posto tržišnog udjela (HNB, 31. 12. 2015.). Prvenstveno usmjerena na građanstvo, malo i srednje poduzetništvo, Erste banka ima i velike partnere s kojima posluje u regijama. Ističe se inovativnošću i brigom za klijente i stalnom podizanju razine kvalitete. Od 1997. Erste grupa razvila se u jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u srednjoj i istočnoj Europi s 47 700 zaposlenih koji uslužuju 16,2 milijuna klijenata u 2500 poslovnica u sedam država: Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Moglo bi te zanimati i...