Povratak na kategoriju

Kako sigurno kupovati na internetu?

Odlazak u trgovinu već odavno nije jedina opcija jer gotovo sve što trebate ili želite možete kupiti online. Ipak, razvojem tehnologije raste i broj opasnosti.

Edukacija i osvještavanje o sigurnosti interneta izuzetno su važni i trebalo bi s njima započeti već u najranijoj dobi. Nekada se to činilo kao daleka budućnost, no danas je online trgovina svakodnevna pojava.

Od namirnica preko različitih tehnoloških uređaja pa sve do odjeće, gotovo sve što poželimo iz bilo kojeg dijela svijeta dostupno nam je uz nekoliko klikova. Dovoljno je prijaviti se na određenu stranicu, unijeti broj kartice i potencijal neograničene mogućnosti kupovine je tu. Ipak, pri ovakvom načinu kupnje itekako je važno voditi računa o sigurnosti. Jer što je tehnologija naprednija, internetski napadi sve su sofisticiraniji.

"U vrijeme ubrzanog i dinamičnog načina života, različite tehnologije nam postaju iznimno važne, a internet je svakako nešto bez čega danas više ne možemo zamisliti svakodnevni život. Međutim, kako bismo ga bezbrižno koristili, potrebno je uvijek voditi računa o sigurnosti vlastitih osobnih i financijskih podataka, koji su sve češća meta napada", kažu nam iz Službe analitike i nadzora sigurnosti Erste banke.

Što je mrežna krađa identiteta?

Kao i u svakoj drugoj situaciji, i kod pristupa internetu važno je veliku pozornost posvetiti zaštiti podataka, kako na uređaju kojim pristupate internetu tako i onih koje ostavljate na stranicama na kojima kupujete. Novo doba donosi nove oblike napada.

Najčešći oblici prijevare su phishing, zatim lažne stranice banaka, prijevare s računima tvrtki, investicijske prijevare.

Phishing ili mrežna krađa identiteta jedan je od najčešćih oblika napada i vrsta socijalnog inženjeringa kojem je cilj doći do osjetljivih ili povjerljivih informacija koje se mogu zloupotrijebiti, a žrtvi se može nanijeti materijalna ili neka druga šteta. Primjerice, s informacijama kao što su puno ime i prezime te adresa napadač može preuzeti vaš identitet, a korisničkim imenom i lozinkom ući u račun za internetsko bankarstvo.

Upravo iz tog razloga phishing mailovi često izgledaju kao obavijesti banaka, javnih institucija, web trgovina ili slično što će privući pažnju žrtve i navesti ih da otvore privitak ili poveznicu koju sadrže. Kada otvarate neki od takvih mailova, svakako dobro provjerite adresu koje je poruka došla. S obzirom na to da se profil korisnika sve više mijenja pa tako internetu sve više pristupaju djeca, tinejdžeri i starije osobe, oni su vrlo često meta napada, kao vrlo ranjive skupine.

Računalo, tablet ili pametni telefon potrebno je zaštititi licenciranim antivirusom koji morate redovito ažurirati. Izbjegavajte koristiti innternetsko bankarstvo na javnim računalima i javnim Wi-Fi mrežama. Koristite jake lozinke i redovito ih mijenjajte. Pripazite kakve privitke otvarate u porukama e-pošte, kao i od kojeg pošiljatelja dolaze.

Moglo bi te zanimati i...