Česta pitanja

Ovisi za koje se radno mjesto javljate. Primjerice, za radno mjesto blagajnika prolazite testiranje koje se sastoji od nekoliko vrsta testova (opća matematika, stručni test, par kraćih testova brzine i koncentracije). Obično imamo prvo testiranje (stručno, testovi brzine i koncentracije, opća kultura, znanje engleskog jezika, ponekada i njemačkog jezika), poslije testiranja i selekcije po rezultatima testova, imamo prvi i drugi krug razgovora.

Može i jedno i drugo. Jedino je bitno da individualizirani životopis sadrži sve ono što je važno za osobu koja se javlja na natječaj (školovanje, radno iskustvo, kontakt podaci, interesi, znanja, vještine…).

Bilo bi dobro izbjeći pisanje detalja iz privatnog života koji nemaju veze s radnim mjestom za koje se natječete. Ako pišete o svojim hobijima, onda taj dio valja svesti na minimum (npr. samo nabrojati).

Bilo bi dobro izbjeći pisanje detalja iz privatnog života koji nemaju veze s radnim mjestom za koje se natječete. Ako pišete o svojim hobijima, onda taj dio valja svesti na minimum (npr. samo nabrojati).

Važno je biti uredan. Vi procijenite u čemu se najbolje osjećate. Preporučamo neku kombinaciju poslovno-ležerne odjeće koja neće "ubiti" vašu osobnost.

Ovisi o tome za koje se radno mjesto javljate. Uvijek se trebate pripremiti i proučiti opis radnog mjesta za koje se javljate i saznati što više o poslodavcu kod kojeg idete na razgovor (živjele društvene mreže!). Kad zovemo kandidate na testiranje, dajemo informacije o kojoj vrsti testiranja se radi. 

Mi volimo pitanja upućena nama kao poslodavcu (štoviše, pitamo kandidate imaju li pitanja za nas), no bitno je da pitanja imaju veze s radnim mjestom, našom bankom, organizacijskom strukturom i slično.

U selekcijskom postupku Erste banke preporuke nisu nužan dokument za prijavu kandidata. Preporuke profesora ili bivših poslodavaca često su informacija potencijalnom novom poslodavcu o kvaliteti kandidata. Ukoliko poslodavac ima razvijen sustav evaluacije kvalitete kandidata, preporuke nisu presudne za ocjenu potencijalnog zaposlenika.

Pri objavi vanjskog natječaja Erste banka detaljno komunicira uvjete koji su potrebni za određeno radno mjesto. Ako je u objavi natječaja naveden uvjet o postojanju radnog iskustva, cilj je zaposliti osobu koja ima iskustva na istim ili sličnim radnim mjestima.

Erste banka ima detaljno razvijen sustav internih i eksternih edukacija i značajno ulaže u osobni i profesionalni razvoj svojih zaposlenika. Možemo reći da je formalno obrazovanje osobna odluka zaposlenika.

Otvorena molba za posao predstavlja molbu za rad kod poslodavca bez obzira na to postoji li u trenutku slanja molbe otvoreno radno mjesto. Otvorena molba nije prijava na određeno radno mjesto, već pokazatelj interesa za radom u organizaciji.