stock  graphy on screen
2017 24 OŽU
Financijska izvješća Rezultati u 2016. potvrdili kvalitetu i održivost poslovnog modela ESB grupe u Hrvatskoj

„Ostvareni financijski rezultat u 2016. godini potvrdio je kvalitetu, ispravnost i održivost našeg poslovnog modela. Stabilnost operativnog poslovanja, odgovorno upravljanje politikama rizika, rastući trend novih plasmana i korištenja digitalnih kanala banke, dodatno su učvrstili našu poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu, stvarajući pritom snažne temelje za dugoročni poslovni uspjeh“, naglasio je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. komentirajući poslovni rezultat u 2016. godini. „Uspjeh banke može doći samo ako su uspješni i zadovoljni naši klijenti. Stoga im želimo i dalje biti pouzdan partner u realizaciji njihovih financijskih potreba i poslovnih planova, uz istovremeni snažni fokus na daljnju digitalizaciju poslovanja“, zaključio je Schoefboeck.

UKRATKO

ESB grupa* je u 2016. godini ostvarila kvalitetne financijske rezultate. Neto dobit ESB grupe iznosila je 912,7 milijuna HRK, u odnosu na 769,0 milijuna HRK gubitka u 2015., uzrokovanog jednokratnim negativnim financijskim učincima CHF konverzije. Najznačajniji utjecaj pritom su imali niži troškovi rezervacija, stabilan i blagorastući trend operativnog rezultata te jednokratni učinci prodaje udjela u društvu VISA Europe Limited, u iznosu od 74,9 milijuna HRK. Ukupna aktiva ESB grupe krajem 2016. iznosila je 65,6 milijarde HRK, što je 3,9% manje u odnosu na kraj prosinca 2015., kada je iznosila 68,2 milijarde HRK. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2016. za ESB grupu iznosili su 43,7 milijarde HRK, što je 5,4% manje u odnosu na 31. prosinca 2015., kada su iznosili 46,2 milijarde HRK. Ukupni depoziti klijenata grupe krajem prosinca 2016. iznosili su 43,3  milijarde HRK, što je 4,5% više u odnosu na 31. prosinca 2015., kada su iznosili 41,4 milijarde HRK.

Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) bez ovisnih društava, neto dobit u 2016. iznosila je 626,5 milijuna HRK, u odnosu na 1,0 milijardi HRK gubitka u 2015. Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2016. iznosila je 56,1 milijardi HRK, odnosno 4,9% manje u odnosu na kraj 2015., kada je iznosila 59,0 milijardi HRK. Ukupni krediti klijentima na dan 31.prosinca 2016. iznosili su 36,3 milijarde HRK, 6,6% manje u odnosu na 38,8 milijardi HRK krajem prosinca 2015., što je djelomično posljedica učinaka konverzije CHF kredita, odnosno umanjenja glavnice kredita nakon provedene konverzije. Ukupni depoziti klijenata krajem prosinca 2016. iznosili su 41,3 milijardi HRK, odnosno 4,1% više u odnosu na 31 prosinca 2015. kada su iznosili 39,7 milijardi HRK.

Erste banka je u 2016. zabilježila rastuće trendove novog kreditiranja. Primjerice, u segmentu poslovanja s građanstvom, koji uključuje i mikro poduzeća, ostvaren je rast novih plasmana za oko 13,7%, s oko 3,0 milijardi HRK u 2015., na oko 3,5 milijardi HRK u 2016. Pritom je u segmentu stambenih i adaptacijskih kredita građanima ostvaren porast za 71,3%, s oko 271,1 milijuna HRK novih plasmana u 2015., na 464,2 milijuna HRK u 2016. Rastući trend digitalizacije očitovao se i u sve većem korištenju online kanala banke. Primjerice, udio gotovinskih kredita koji su realizirani putem online zahtjeva u 2016. iznosio je gotovo 35,6% prema broju, odnosno 49,6% prema volumenu. Kod stambenih kredita, taj je udio iznosio oko 33%. U poslovanju s gospodarstvom također su zabilježeni pozitivni trendovi, što odražava povoljnije okruženje za poslovne subjekte te veću potražnju u segmentu investicijskog kreditiranja. Erste banka je u tom segmentu ostvarila porast novih plasmana od oko 26.0%, s 5,6 milijardi HRK u 2015., na oko 7,0 milijardi HRK u 2016.

OČEKIVANJA

Intenziviranje pozitivnih ekonomskih trendova, blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) te pad stope nezaposlenosti, nastavak procesa fiskalne konsolidacije, stabilizacija javnog i pad inozemnog duga te pad

premije rizika, pokazatelji su dugo željenog početka oporavka hrvatskog gospodarstva, čiji se nastavak očekuje i tijekom 2017. Zato je bitno staviti jaki naglasak na potrebu daljnje konsolidacije javnih financija te osiguravanje nastavka oporavka gospodarske aktivnosti, i to prije svega aktivnijim provođenjem strukturnih reformi. Uspjeh na ta dva kolosijeka otvara put ka daljnjoj makroekonomskoj stabilizaciji te ujedno kreira potencijal za pozitivne pomake i po pitanju kreditnog rejtinga, odnosno daljnjeg pada premije rizika.

Među glavnim izazovima za bankarski sustav, na prvom je mjestu pitanje političke i pravne stabilnosti, kao osnovnog preduvjeta zadržavanja pravca oporavka i vraćanja povjerenja investitora. Erste banka i dalje želi adekvatno pratiti financijske potrebe građana, kao sve pozitivne inicijative i kvalitetne projekte privatnog sektora, koji treba biti generator kvalitetnog gospodarskog rasta i kreiranja radnih mjesta, osiguravajući pritom dugoročnu stabilnost. Poduzetnici i njihova inicijativa trebaju biti u središtu pozornosti i potrebno je raditi na uklanjanju svih prepreka koje stoje na putu realizacije njihovih potencijala. Erste banka želi imati aktivnu ulogu u dostizanju tih ciljeva, koji će doprinijeti i poboljšanju ukupne kvalitete života svih građana Hrvatske.

Račun dobiti i gubitka

u milijunima HRK

GRUPA

BANKA

Bilješke

2015.

2016.

2015.

2016.

Neto kamatni prihod

1

Neto prihod od provizija i naknada

646

663

413

410

Prihod od dividendi

3

55

31

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost

4

121

222

114

212

Neto rezultat od ulaganja po metodi udjela

9

Prihod od najma od ulaganja u nekretnine i ostalog operativnog najma

5

210

178

Troškovi zaposlenih

(586)

(635)

(422)

(453)

Ostali administrativni troškovi

(598)

(593)

(413)

(431)

Amortizacija

(249)

(236)

(50)

(42)

Dobici/gubici po osnovi financijske imovine i financijskih obveza koje se ne mjere po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka, neto

7

3

65

50

Neto gubitak od umanjenja vrijednosti financijske imovine koja se ne mjeri po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

8

(1.274)

(364)

(1.248)

(363)

Ostali operativni rezultat

9

(1.365)

(157)

(1.325)

(167)

Dobit prije poreza od neprekinutog poslovanja

(933)

(1.241)

831

Porez na dobit

164

(300)

229

(204)

Neto rezultat za razdoblje

(769)

913

(1.012)

627

Neto rezultat raspoloživ nekontrolirajućem interesu

47

38

Neto rezultat raspoloživ vlasniku matičnog društva

(816)

875

Zarada po dionici

Osnovna i razrijeđena (HRK)

42

(48,07)

Izvještaj o financijskom položaju na dan 31. prosinca 2016.

u milijunima HRK

GRUPA

BANKA

Bilješke