Zaštita privatnosti

Zaštita privatnosti

Pregledavanje web stranica Erste&Steiermärkische Bank d.d. (www.erstebank.hr) (dalje u tekstu: web stranica) anonimno je te se tom prilikom ne prikupljaju podaci koji bi omogućili vašu identifikaciju.

Erste&Steiermärkische Bank d.d. (dalje u tekstu: banka) automatski prikuplja podatke o uređaju kojim pristupate web stranici. Ove podatke banka koristi u svrhu ponude svojih usluga, održavanja njihove kvalitete te dobivanja općih statističkih podataka vezanih uz korištenje web stranica.

Upisom osobnih podataka na za to predviđena polja na web stranicama potvrđujete da ste svoje osobne podatke dobrovoljno stavili na raspolaganje te da dozvoljavate da ih banka koristi u svrhu u koju su podaci dani, a na što ćemo vas posebno upozoriti. Prilikom upisa osobnih podataka na za to predviđena polja na web stranicama, uputit ćemo vas na ovu Zaštitu privatnosti kako biste se upoznali sa svojimpravima u odnosu na zaštitu predmetnih osobnih podataka.

U skladu s navedenim, ovime vas obavještavamo da je banka voditelj obrade osobnih podataka koje unosite u za to predviđena polja na web stranicama te se predmetni podaci koriste isključivo u svrhu za koju su dobrovoljno dani banci.

Za sva pitanja i ostvarivanje prava u obradi vaših podataka možete kontaktirati banku na , adresu sjedišta banke, telefonski broj 0800 7890, u poslovnicama banke ili na kontakt službenika za zaštitu podataka: ili Ivana Lučića 2, Zagreb (za službenika za zaštitu podataka).

Opća uredba o zaštiti podataka predviđa sljedeća prava: pravo da budete informirani o obradi vaših osobnih podataka, pravo na ispravak netočnih podataka, pravo na brisanje i ograničenje obrade, pravo na prenosivost te pravo na prigovor.

Prigovor vezan za vaše osobne podatke imate pravo uputiti banci na ili , adresu sjedišta banke, telefonski broj 0800 7890, u poslovnicama banke ili na kontakt službenika za zaštitu podataka: ili Ivana Lučića 2, Zagreb (za službenika za zaštitu podataka).

Prigovor možete uputiti i nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Banka može, ako ste se složili s korištenjem kolačića, koristiti prikupljene podatke kako bi vam pružila učinkovitiju korisničku uslugu, olakšala korištenje web stranica uklanjanjem potrebe za učestalim upisivanjem istih podataka ili za prilagodbu web stranica vašim osobnim sklonostima i interesima.

Banka ne prodaje, iznajmljuje ili posuđuje osobne podatke korisnika web stranica trećim stranama i štiti vaše osobne podatke od neovlaštenog pristupa. Banka može, ako ste se složili s korištenjem kolačića, proslijediti vaše osobne podatke pouzdanim poslovnim partnerima za određene svrhe kao što su razne statističke analize, oglašavanja, omogućavanje korisničke potpore ili slične potrebe. U takvim slučajevima banka će svom poslovnom partneru zabraniti korištenje vaših osobnih podataka u drugu svrhu osim ugovorene te će obvezati poslovnog partnera na čuvanje povjerljivosti osobnih podataka.

Politika kolačića

S obzirom na važnost osobnih podataka i naše obveze transparentnosti, u nastavku navodimo informacije o kolačićima, načinu na koji ih upotrebljavamo na web stranici i koje opcije imate ako biste ih radije onemogućili unatoč prednostima koje donose.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se obično preuzimaju na vaše računalo, tablet ili mobilni uređaj (u nastavku teksta: uređaj) s web lokacija koje posjećujete. Kolačići omogućuju jednostavnije korištenje budući da spremaju vaše postavke za web stranicu (primjerice, odabir jezika) te ih pri ponovnom pokretanju iste iznova učitavaju. Na taj su način informacije sadržane na web stranici prilagođene vašim potrebama i uobičajenim načinima korištenja.

Koje vrste kolačića postoje?

Kako biste bolje razumjeli kolačiće i kako ih kontrolirati, u nastavku možete saznati koje vrste kolačića postoje te koji se koriste na web stranici.

Kolačići od prve strane (first party cookies)

Kolačići koje je na vaš uređaj instalirala organizacija čiju web stranicu posjećujete poznati su kao kolačići "prve strane".

Kolačići treće strane (third party cookies)

Kolačići koje je na vaš uređaj web stranicom koju posjećujete instalirala druga organizacija poznati su kao kolačići "treće strane". Primjer kolačića "treće strane"  je kolačić koji je postavila tvrtka specijalizirana za analitiku web stranica (primjerice, Google Analytics) koja vlasniku web stranice daje podatke o broju osoba koji posjećuju istu.

Stalni kolačići (persistent cookies)

Stalni kolačići ostaju spremljeni na vašem uređaju i nakon zatvaranja web preglednika. Uz pomoć ovih kolačića web stranice pohranjuju podatke kako bi vam se olakšalo njihovo korištenje. Primjerice, web stranice koje zahtijevaju unos korisničkog imena i lozinke zapamtit će vaš unos koji će se pojavljivati pri svakom novom posjetu.

Privremeni kolačići (session cookies)

Privremeni kolačići uklanjanju se s vašeg uređaja u trenutku zatvaranja web preglednika u kojem ste pregledavali web stranicu. Pomoću ovih kolačića stranice pohranjuju privremene podatke koji služe za njezino ispravno funkcioniranje.

Koje kolačiće koristi web stranica Erste banke?

Kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo, web stranica upotrebljava sve navedene kolačiće (kolačiće prve i treće strane, stalne i privremene kolačiće).

Funkcionalnost web stranice

Web stranica koristi kolačiće (prve strane i stalne) koji su neophodni za ispravnu i tehničku funkcionalnost ili koji pružaju uslugu ili opciju koju ste zatražili (primjerice, kolačić koji "pamti" vaš odabir prihvata ili odbijanja kolačića treće strane).

Statistike i analitike posjećenosti web stranice

Web stranica koristi za praćenje kolačiće (treće strane) koji nam je pomažu unaprijediti dajući nam agregatne statistike i analitike o posjećenosti korisnika, koji dijelovi stranice su najposjećeniji, broj posjeta iz različitih izvora ili organskim pretraživanjem (primjerice, Google Search). Kolačići treće strane koje koristi web stranica ne identificiraju vas osobno i potpuno su anonimni.

Napredne postavke za praćenje statistika i analitika (uključuju prikupljanje demografskih podataka i interes korisnika) pomažu nam u unapređenju usluga te pružanju informacija o novim proizvodima ili uslugama koje možete koristiti.

Oglasi ciljani na temelju interesa posjetitelja web stranice

Kako bismo vam mogli pružiti najrelevantnije informacije o našim proizvodima i uslugama, koristimo kolačiće treće strane za remarketing (retargeting) oglašavanje, oglašavanje ciljano na temelju interesa kako biste bili svjesni sadržaja koji ste pogledali na web stranici.

Ove podatke možemo upotrijebiti u svrhu naših oglašivačkih kampanja na web stranicama trećih strana. U tom slučaju možemo dobiti povratne informacije o web stranicama naših marketinških partnera na kojima ste vidjeli naše oglase. Slično tome, treće strane mogu postati svjesne da ste posjetili našu web stranicu.

Kako bi onemogućili kolačiće za praćenje, odaberite opciju uklanjanja kolačića.

Ako ubuduće želite postaviti kolačiće za praćenje i time poboljšati korisničko iskustvo te nama pomoći u kreiranju ciljanog sadržaja, odaberite opciju postavljanja kolačića.

Kako kontrolirati kolačiće?

Kao što je prethodno objašnjeno, kolačići pomažu kod kreiranja najboljeg korisničkog iskustva na web stranici. Ako odlučite onemogućiti kolačiće, možda ćete ustanoviti da neki aspekti web stranice ne funkcioniraju prema očekivanjima.

Osim specifičnog onemogućavanja kolačića koje smo opisali, možete postaviti web preglednik da onemogući kolačiće ako ih ne želite primati. Imajte na umu da većina preglednika nudi različite razine privatnosti (kao što su dopuštanje kolačića prve strane, ali blokiranje kolačića treće strane) ili vas obavještavaju svaki put kad web stranica želi postaviti kolačić. Imajte na umu da onemogućavanje kolačića sprječava postavljanje novih kolačića, ali neće ukloniti prethodno postavljene kolačiće na vašem uređaju, osim ako ne izbrišete sve kolačiće u postavkama preglednika.

Upute za upravljanje kolačićima za najčešće korištene web preglednike možete pronaći na sljedećim stanicama:

Dodatne informacije