Erste fragmenti 16

Mladi umjetnici znaju kako krizu pretvoriti u priliku.
Prijavi se na natječaj do 4.9.2020.

 

Svijet kakvog smo poznavali promijenio se preko noći. Poznato je da se iz vremena krize stvaraju novi, bolji svjetovi. I upravo je to prilika za mlade umjetnike i umjetnice koji su uvijek znali krizu pretvoriti u priliku. Za nešto novo, bolje, neistraženo, nepoznato. Kad smo prije 16 godina pokrenuli Erste fragmente, željeli smo stvarati prilike za razvoj mlade umjetnosti. To planiramo činiti i dalje.

O čemu se radi?

Umjetnička priča koju grade Erste fragmenti počinje čvrstom odlukom da pružimo konkretnu financijsku podršku razvoju umjetnosti. Bilo otkupom radova ili dodjelom stipendije studentima i studenticama likovnih akademija. Osim što umjetnici i umjetnice tako dobiju naknadu za svoj rad, ulažemo i u njihovu promociju organizacijom skupne izložbu u nekoj od renomiranih zagrebačkih galerija te približavanjem njihovih radova široj publici na društvenim mrežama.

U sklopu natječaja dodjeljujemo:

Grand Prix
 

Novčana nagrada za najbolji rad po izboru stručnog žirija te organizacija samostalne izložbe.

Najbolja skulptura
 

Novčana nagrada za najbolju skulpturu po izboru stručnog žirija.

Godišnja stipendija
 

Dodjela jedne godišnje stipendije "Erste fragmenti" u iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

Nagrada Facebook publike

Dodatna novčana nagrada koju osvaja otkupljeni umjetnički rad s najviše glasova na Facebook stranici Erste banke.

Ove godine, iznimno, natječaj je tematski vezan uz aktualnu situaciju te se svi sudionici Natječaja pozivaju predati djela koja su nedvojbeno povezana s aktualnim kontekstom i uklapaju se u temu:
2020 - kriza kao umjetnički poticaj i prilika za stvaranje boljeg društva.

FRAGMENT ZA PO DOMA

Od 2019. godine, osim radova otkupljenih za Erste kolekciju, fragmentaši i fragmentašice izlažu i dodatni radovi ponuđeni svim posjetiteljima i posjetiteljicama na prodaju. Nadamo se da na taj način vježbaju procijeniti tržišnu vrijednost svoga rada i izoštravaju pregovaračke vještine koje će im sigurno dobro doći u budućnosti.

Pregršt razloga za optimizam

Svako izdanje Fragmenata donijelo je pregled svježih, aktualnih i promišljenih kretanja na domaćoj sceni te okupilo sjajnu vizualno-umjetničku produkciju mlađe generacije. Sigurni smo da će i u budućnosti fragmentaši i fragmentašice, poput brojnih koje smo otkupili dok su bili još neafirmirani umjetnici i umjetnice, izrasti u istaknuta imena hrvatske umjetnosti.

U kriznim vremenima više nego ikad dolaze do izražaja prilike. Prilike za stvaranje nečeg novog. Prilike za nove izražajne forme i nove ideje. Pretvori ovu krizu u svoju umjetničku priliku.

Galerije radova

Dok nestrpljivo čekamo sljedeće izdanje, zakoračite u našu virtualnu galeriju i prisjetite se svih radova otkupljenih na Erste fragmentima.