Vaša budućnost dolazi

Imate li spremnu ušteđevinu?

Uvijek štedimo za nešto u budućnosti. Najčešće za hitne slučajeve, ulaganja u dom i školovanje ili fond za mirovinu. Štednja je, dakle, jedan praktičan i pametan način na koji brinemo za svoj život i za živote nama najdražih ljudi.

I zato je, ako već ne štedite, upravo sada pravi trenutak da krenete – jer vaša budućnost sigurno dolazi. A mi ćemo vam pomoći da je dočekate spremni.

Od čega štedjeti?

Vjerojatno je najčešća prepreka za štednju uvjerenje da nemamo dovoljna primanja. Međutim, istina je da svi mi, neovisno o primanjima, trošimo novac i na stvari koje nam nisu nužne. I zato trebamo mijenjati svoje navike i kupovati pametno. Tako stječemo kontrolu nad financijama i stvaramo višak za štednju.

Vaša štednja počinje samoprocjenom

Pogledajte u svojoj aplikaciji George primanja i mjesečne troškove u posljednjih mjesec dana. Procijenite svoju financijsku situaciju i napravite prvi korak prema sigurnijoj budućnosti.

Imam taman toliko da pokrijem mjesečne troškove / trošim više nego što zarađujem

Bez brige, već imamo rješenje za vas – pripremili smo sedam načina na koje možete smanjiti svoje troškove i stvoriti višak novca za stvaranje ušteđevine.
 

Imam više nego što trošim, ali ne štedim

Onda odaberite štednju koja vam odgovara – od Štednje po mom, s kojom vam je novac uvijek dostupan, do Aktivne štednje s kamatnom stopom do 3% godišnje.
 

Trebate pomoć u procjeni financijske situacije? Naša ekipa Škole pametnih financija pripremila je za vas jednostavne upute u videu Upravljanje osobnim financijama. A nakon što ste procijenili svoju financijsku situaciju, vrijeme je za sljedeći korak – odaberite cilj svoje štednje.

Kakav treba biti vaš štedni cilj?

Jasan i važan – trebate znati za što točno štedite i mora vam biti iskreno stalo da taj cilj i ostvarite.

Mjerljiv i ostvariv – odredite točan iznos koji vi objektivno možete uštedjeti, jedino tako ćete znati jeste li cilj ostvarili ili ne (ako uštedite i više, bravo za vas!).

Vremenski određen – odredite si neki rok, recimo „u sljedećih godinu dana uštedjet ću jednu cijelu plaću.“

Malim koracima do velikih ciljeva

U redu, odabrali ste svoj cilj i odredili ste iznos koji želite uštedjeti – što dalje?

Ključ uspješne štednje je u redovitosti. Ako svakodnevno uplaćujete „samo“ dva eura u svoju štednju, na kraju cijele godine to je ušteđevina od gotovo 750 eura.

A redovitost možete osigurati ugovaranjem Štednje po mom ili Aktivne štednje. Tako će novac na vašem računu polako, ali sigurno rasti.